HAIMAHaiman asiantuntija Suomessa löytyy Helsingistä. Professori Westermarck. Korkeakoululla työskentelee ja tekee tutkimustaan haiman vajaatoiminnasta koirilla. Tutkii nimenomaan vian periytyvyyttä sakemanneilla ja pk.colliella. Mielellään ottaa sukutaulun kopion vastaan tutkimuksiaan varten. Ja lähettää postitse kansankielellä kirjoitetun luennon aiheesta. Luento on sama joka pidetään eläinlääkäriksi opiskeleville. Haiman vajaatoiminta on koirilla haiman sairauksista yleisin. Ihmisillä haiman sairauksista yleisin on diabetes(sokeritauti), vajaatoimintaa esiintyy harvoin. Koirilla taas sokeritauti on harvinaisempi haiman sairauksista. Sakemannilla ja pk.colliella haiman vajaatoimintaa esiintyy enemmän kuin kaikilla muilla roduilla yhteensä. Miksi? Sitä juuri professori yrittää selvittää.

Se onko se yleistä vai ei on makuasia. Kaikkia koiria ei ikinä tutkita, vaikka oireet olisivat selkeät haimanvajaatoimin- taoireet (laihuus,apaattisuus,huono turkki,iho-ongelmat,ripuli jne.) Collieista en tiedä, mutta niin kauan kun sakemannien kanssa olen pelleillyt, on ollut tiedossa, että sakemanneilla on "vatsaongelmia", selittämätöntä ripulia ja läpipaska- oireyhtymää. Jopa siinä määrin, että Pedigree on kehittänyt sakemanneille ihan oman helposti sulavan ruoan! Tuskin olisivat kehittäneet, jos ei ongelma olisi maailmanlaajuisestikin tiedostettu. Sakemannipiireissä pidetään ikävä kyllä jopa normaalina sitä, että koira on enemmän tai vähemmän ruikulla ja joudutaan miettimään todenteolla mitä koiralle syöttää, että maha pysyisi kunnossa. Kaukana ollaan siitä, että koira syö sitä mitä sille annetaan ja pysyy kunnossa, jos annettu ruoka on edes välttävän laatuista (koiraeläimelle sopivaa).

Haimanvajaatoimintaa on hyvin eriasteista. Hyvin lievästä vajaatoiminnasta täydelliseen toimimattomuuteen. Jos vajaatoiminta on diagnisoitu on suunta aina alaspäin eli haima ei parane, ei itsestään, eikä hoidoilla. Vajaatoiminta vain lisääntyy ajan kuluessa haiman tuhoutuessa pikkuhiljaa. Vajaatoiminta voi olla jo pikkupennulla. Yleensä kuitenkin oireet pahenevat vasta koiran ollessa jo muutaman vuoden ikäinen ja vajaatoiminnan pahentuessa.

Haiman vajaatoiminta aiheuttaa sen, että koiran haima ei tuota riittävästi entsyymejä, jotka ovat ruuansulatukselle välttä mättömiä. Mitä pahempi vajaatoimita, sitä vähemmän syntyy ent syymejä, sitä enemmän oireita.
Koira ei kykene sulattamaan kunnolla rasvaa, ensimmäinen oire. Ei sulata kunnolla myöskään vaikeasti sulavia proteiineja eikä hiilihydraatteja. Myöskään vitamiinit eivät imeydy kunnolla. Seuraukset: Koira on usein ripulilla, koska ruoka ei sula kun nolla. Koira laihtuu, koska rasva ei imeydy. Turkki ja ihonkunto on huono, koska koira ei saa tarpeeksi vitamiineja. Sairauteen liittyy usein tarpeellisten bakteerien liikakasvu suolistossa ja osaltaan lisää ripulia.

Hoito: Alkuun yleensä ennen kuin diagnoosia on tehty, koiralle annetaan hyvin sulavaa ruokaa (esim. sakemanniruokaa, hyvälaa tuisia kana-riisi tai lammas-riisi ruokia, tarkkaan harkittua kotiruokaa, Ilun pöoeröitä yms.). Ruokavalio tuntuu jopa autta van sairauden alkuvaiheessa. Todellisuudessa koira ei parane, sillä helposti sulava ruoka saa vain sen aikaan, että koira ei ripuloi niin paljon. Edelleenkään vitamiinit eivät imeydy, eikä koira pysty saamaan ruoasta kaikkea tarvitsemaansa. Koira on edelleen laiha, apaattinen, huonokuntoisen näköinen. Jos koiralla (varsinkin sakemannilla tai colliella) on usein toistuvaa ripulia, vaikkei muita kuvaamiani oireita olisi, kannattaa koira käyttää lääkärissä ja otattaa haima-arvo. Lääkäri ottaa koirasta verikokeen, joka lähetetään Vetlabiin tutkittavaksi ja tulos on täysin luotettava haiman vajaatoimin nan mittari. Ainoa hankaluus on tulkinnassa. Joillakin koirilla on selkeitä oireita vaikkei haima-arvo ole kuin hieman alakantis sa, kuten eräät lääkärit asian ilmaisevat. Toisilla taas saa haima olla lähes toimimaton ennenkuin aletaan edes epäillä mi tään.

Kuten sanottu haiman vajaatoimintaa ei pystytä parantamaan. Hoitona on koiran loppuelämän kestävä haimaentsyymin korvaus hoito, joko syöttämällä (sian)haimaa tai jauhemaisessa muodossa haimaentsyymiä. Sianhaimaa saa hyvin varustetuista eläinkaupois ta, ainakin tilaamalla. Jos käy Ilulla, niin sieltäkin varmaan saa. Sianhaima tulee huomattavasti halvemmaksi käytössä kuin jauhe, mutta säilytyksessä on omat ongelmansa. Haimaentsyymi tuhoutuu hyvin helposti, joten haima pitäisi pakastaa teurasta molla hyvin pian siasta irroituksen jälkeen ja sen jälkeen kylmä ketjun tulisi olla mahdollisimman katkeamaton. Haima tarjotaan koiralle jokaisen ruuan mukana hieman sulaneena/osittain jäisenä. Jauhemainen entsyymi säilyy hyvin, joten esim. sähköttömällä kesämökillä se on toimiva hoitokeino. Jauhemaista entsyymiä saa vain erikoistilauksesta, koska se on erikoisvalmiste. El. lääketieteellisellä korkeakoululla tietävät systeemit, jos ei potilas asu Helsingin lähistöllä.

Pelkällä haiman syötöllä pärjää moni haimavaivainen. Alkuun useimmille on tarpeen antaa kunnon vitamiinikuuri, kun ruoka vihdoinkin alkaa imeytymään normaalisti, tulevat vitamiinitkin hyötykäytettyä. B-vitamiinipiikki on myös hyödyksi. Joillekin joudutaan antamaan silloin tällöin B-vitamiinia pis toksena yleiskunnon kohotukseen (turkki, iho, mieliala) haima hoidosta huolimatta.

Joillekin joudutaan antamaan pysyväislääkityksenä Tylania eli antibioottia sopiva annos ylimääräisten suolistobakteerien vähentämiseksi. Joillekin joudutaan antaa antibioottikuuri silloin tällöin. Hyvin yksilöllistä. (Keväällä joku kertoi käyttäneensä menestyksellä Molkosan heravalmistetta antibiootin asemesta.)

Oma koirani on malliesimerkki: Usean kuukauden satunnaisripu- lointi, myös sisälle kerran päivässä. Yleensä aamulla ihan OK paskaa, illalla töistä saapuessani edessä siivousurakka. Koira koko ikänsä laihanpuoleinen (ei lihonut edes kastroinnin jälkeen). Läpipaska sakemanni, jolle ei oikein mikään ruoka tuntunut sopivan. Laadukkaat kuivamuonat ja kotiruoka nyt sulivat edes jotenkuten. Runsaista vitamiini, biotiini, helokki jne. kuureista huolimatta aina karvanlähtö jne. Hermo meni paskan siivouksessa ja päätös oli; joko löytyy syy ja hoito tai koira lähtee monttuun. Mentiin henkilääkärille jolle sanoin kuinka tilanne on. Otettiin kaikki mahdolliset kokeet (eläinlääkäritkään eivät automaattisesti osaa epäillä haimaa!) ja mahalaukusta röntgenit, varjoainekuvausta harkittiin. Tuloksena oli "lievä" haimanvajaatoiminta.

Nyt menee hyvin, vaikka Yasko on kaikkien haimavaivojen summa. Y. syö joka päivä molemmilla aterioilla 50-100g sianhaimaa (Lemmikkiaitasta Lauttasaaresta kohtuuhintaan, mainos...), lisäksi olen päätynyt useiden antibioottikuurien jälkeen jatku vaan Tylanin antoon eli Y. saa joka päivä yhden Tylan-antibiootin. Jos paska heittäytyy löysäksi annan useamman jo ennenkuin varsinainen ripuli on päässyt kunnolla vauhtiin. Vitamiineja B-E ja helokkia annan kuureina.
B-vitamiini piikin olen antanut pari kertaa vuodessa. Kertaakaan koira ei ole paskantanut sisälle sen jälkeen kun lääkitys saatiin kohdilleen. Elämäniloa tuli lisää roppakaupalla. Koira nuortui silmissä (nyt jo 9v. / aika hyvin geeliksi ;-) Ja pystyttiin jatkamaan jo sairauden takia keskeytyneitä harrastuksia täysipainoisesti.

Ja ruoka saa nykyään olla "mitä vaan". Entinen läpipaska pystyy hyväksikäyttämään kaikki vehnäpaskakuivamuonatkin, tosin Ilun NEU on kovasana ja kotiruoka muutenkin, pitää sitä jo vanhan eteen sen verran vaivaa nähdä, että jaksaa makaroonit keittää ja siihen lihaa sekaan heittää.

Ja mitä sukuja? Aika monien haimavaivaisten takaa löytyy kunnon geeliverta (siis sakemanneissa) saksanmaalta eli Uran... ja muut kaltaisensa. Mutta ei se suku ole ainoa rasite. Jos olisi niin melkeinpä kaikkihan sairaita olisi, on nämä geelisuvut sen verran ahtaasti siitettyjä ja sairaita. Tosin ei "geelittömyyskään" pelasta, toistaiseksi totuus on, että sakemanneilla ja pk.collieilla vaiva on yleisempi kuin muilla. Professorit ja alaisensa jatkavat tutkimusta asiasta ja lisää tietoa saataneen ajan kuluessa. Vaiva on kuitenkin sen verran harvinainen, että voi olla vaikea saada tutkimuksille rahoittajia yms. Toivotaan professori Westermarckille pitkää ikää haimojen parissa!
br> Sellainen virsi tällä kertaa, toivottavasti asiasta kiinnostuneet saivat edes jotain valaisua.

gsb