!: C-VITAMIINI edut/haitat/yms.Virtsatietulehduksesta kärsivälle koiralle täytyy läimiä 1000 mg elikkäs 1 gramma C-vitamiinia päivässä jotta virtsa happamoituisi tarpeeksi ollakseen 'epäedullinen' kasvualusta pöpöille. Montako raakaa porkkanaa täytyy antaa päästäkseen tuohon määrään? Tarkoitus ei ole vittuilla, koska porkkanan syöttäminen on erinomainen tapa huolehtia koiran vastustuskyvyn ylläpidosta ja yleisestä hyvinvoinnista. Suuret C-vitamiinilisät ovat mielestäni tarkoitettu tilapäisiksi lisähoidoiksi, jolloin pelkkä ruuasta saatava vitamiinimäärä ei riitä. Miksei pelkästä ruuastakin voisi saada mojovan annoksen C-vitamiinia, mutta se kokkaaminen vaatikin jo sen lajin know-howta, että tuskin keskiverto koiranomistaja siihen ryhtyy.

Annoin koiralleni ihmisille tarkoitettua C-vitamiinitippaa ja mittasin Ph-paperilla virtsan happamuuden joka aamu. Tulos ei todellakaan ollut +/-0, koska virtsan Ph laski jopa kahdella asteella. Samaan tulokseen pääsi antamalla DL-metioniinia, mutta lääkärin mukaan metioniinin syöttäminen pitkänä kuurina ei ole hyvä ajatus. Syytä en tiedä.

Mitä tulee C-vitamiinin tuhoutumiseen, olet aivan oikeassa siinä että C-vitamiini on äärettömän herkkä eikä todellakaan toimi säilöntäaineena tehokkaasti. Yleissääntönä voi ajatella, että C-vitamiini tuhoutuu 'itsekseen' eli mm. hapen vaikutuksesta viimeistään 3 kk:n kuluttua, jopa purkissa ollessaan. Siksi kannattaa mielestäni suhtautua varauksella muoniin, joissa on käytetty säilöntäaineena C-vitamiinia, mutta joiden säilyvyysajaksi kehutaan puoli vuotta, tai jopa vuosi. Jotkut muonanvalmistajat jotka käyttävät C-vitamiinia säilöntäaineena ovat siirtyneet tai siirtymässä vakuumipusseihin, joka hieman hidastaa vitamiinin tuhoutumista ja on peräti 1 tietämäni valmistaja, joka rehellisesti ilmoittaa, että sapuska säilyy max. 3 kuukautta pakkauksen avaamisen jälkeen. Pikemminkin C-vitamiinin käyttöä säilöntäaineena voisi ajatella niin, että koska C-vitamiini happamoittaa ympäristönsä, se hillitsee bakteereiden kasvua sen ajan, jonka c-vitamiini vaikuttaa. Tämän voi huomata esim. mansikkahillossa. Jos keitetään (kotona) 2 purkkia mansikkahilloa, johon toiseen lisätään askorbiinihappoa, on homeenmuodostus hitaampaa happamaan purkkiin kuin happamattomaan purkkiin (tutkija Lundströmin ihka oma kotikokeilu! Hapan hillo maistui paskamaiselle, mutta eipähän ollut homeessakaan.)

Tämä hapen ja valon vaikutuksesta katoaminen on pyritty hillitsemään mm. Exxta-C tableteissa tabletin kuoren rakenteella. Kun sinetöidyn purkin aukaisee, tabletit ovat tasavärisiä vaaleankeltaisia. Pikkuhiljaa tabletteihin alkaa tulla tummempia tipluja jotka ovat merkkinä hapettumisesta. Itse sisällön pitäisi olla vielä käyttökelpoista, tosin allekirjoittanut suhtautuu tähän hieman varauksella, koska ei ole valmistanut tabletteja eikä myöskään tieteellisesti niitä tutkinut ;-} Ehkä yksi hyvä puoli tällaisessa kuorirakenteessa on se, että voi purkin aukaistuaan todeta heti silmämääräisesti onko tuote vanhentumassa. Kuitenkaan en suosittele edes high tech -tableteissä pidempää käyttöaikaa kuin 3 kuukautta, vaikka joissain purkkien kyljissä 'parasta ennen' antaa jopa vuoden käyttöajan.

Mitä tulee E-vitamiiniin, niin tietoni ovat tällä hetkellä rasvaliukoisten vitamiinien osalta sen verran pintapuoliset etten suoraan sanottuna uskalla ottaa mitään kantaa. Besserwisserinä kuitenkin korjaan tilanteen tuotapikaa jotta pääsen taas esittämään pontevia mielipiteitä.

Marisa